. CHOKLADTÅRTA .
225 g | smör |
---|---|
2,5 dl | farinsocker |
2,5 dl | mjölk |
100 g | choklad, mörk |
4 st | äggulor |
4 dl | vetemjöl |
2 msk | kakaopulver |
2 tsk | vaniljsocker |
1,5 tsk | bakpulver |
4 st | äggvitor |
1 st | form, med löstagbar kant, 24 cm i diameter |
Fyllning
2 msk | kaffe, starkt, bryggt espressokaffe |
---|---|
50 g | choklad, mörk |
75 g | smör |
1 dl | florsocker, (60 g) |
Glasyr
150 g | choklad, mörk |
---|---|
2 msk | florsocker |
1 tsk | vaniljsocker |
1,5 dl | crème fraiche |
Baka kakan i en form med löstagbar kant och kläm fast ett smörpapper i botten. Smöra och mjöla sidorna. Använd inte ströbröd eftersom kakan ska täckas med glasyr. Vetemjöl ger en slätare yta som inte ”grynar” av sig i glasyren.
Till både fyllningen och glasyren smälter man choklad i vattenbad. Häll vatten i en kastrull och ställ en skål med choklad i utan att den når botten av kastrullen. Låt vattnet sjuda och chokladen smälter så småningom. Förvara den färdiga tårtan svalt före servering.
1. Sätt ugnen på 175°. Rör samman smör och socker till en mjuk jämn massa. Värm mjölken försiktigt i en kastrull tillsammans med chokladen tills den smält.
Låt blandningen svalna. Rör ner äggulorna en i taget i smör- och sockerblandningen.
2. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Blanda ner det samt den avsvalnade chokladmjölken i smörblandningen lite i taget.
3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda ner det i smeten.
4. Kläm fast ett smörpapper i botten av kakformen. Smöra och mjöla kanterna.
Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen ca 50 minuter. Låt den svalna något innan den tas ur formen och får kallna på galler.
5. Fyllning: Lägg kaffe och choklad i en skål över hett vattenbad. Låt chokladen smälta helt. Låt det svalna lite grann. Rör samman smör och florsocker i en skål och rör därefter ner den smälta choklad- och kaffeblandningen. Dela kakan i 2 bottnar och lägg fyllningen emellan. Lägg ihop kakan.
6. Glasyr: Smält chokladen i en skål i ett hett vattenbad. Låt chokladen smälta helt och blanda ner florsocker och vaniljsocker. Blanda ner creme fraiche lite i taget. Blanda om till en jämn blank smet. Täck tårtans kanter och ovansida med glasyr och ställ tårtan kallt.
. FOR CHOCOLATE-LOVERS .