. surdeg .
..,idag var det äntligen dags att få se ett färdigt resultat av min första surdeg.
Receptet jag följt kommer från boken "Bröd för alla sinnen";
Surdeg; |
||
Dag 1 1dl vatten, cirka 40°C 1dl grahamsmjöl 100 g rivet äpple Dag 3 1 liter vatten, cirka 40°C 1 liter grahamsmjöl Dag 5 Använd degen eller frys ner den i mindre portioner. Håller i kylskåp; cirka en vecka. Håller i frys; cirka ett år. .., jag frös in dom i påsar med 1,5dl i vardera. |
Mindre syrligt grovt rågbröd; 1,5 dl surdeg 0,5 pkt jäst 2 msk olja 1 liter vatten 37°C 1,5-2 msk salt 1,4 liter rågmjöl 8 dl grahamsmjöl 4 dl vetemjöl 1 dl dinkelmjöl (.., totalt 2,7 liter mjöl. går nog bra med vilket mjöl som helst!) Gör såhär; Blanda surdeg och jäst i en bunke. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt övriga ingredienser men spar lite mjöl till utbakningen. Arbete degen smidig och låt den jäsa övertäckt i 1-2 timmar. (jag lät min jäsa i cirka 1h och 45 min.) Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Forma degen till limpor/frallor. Lägg bröden på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dom jäsa övertäckta i 35 minuter. Grädda stora bröd i 200°C i 45-50min. Grädda mindre bröd i 225°C i 15-20 min. .., bröden på bilden fick vara inne i 40 minuter. |
.., nu återstår det bara att smaka.
Kommentarer
Trackback