Baka kakan i en form med löstagbar kant och kläm fast ett smörpapper i botten. Smöra och mjöla sidorna. Använd inte ströbröd eftersom kakan ska täckas med glasyr. Vetemjöl ger en slätare yta som inte ”grynar” av sig i glasyren. Till både fyllningen och glasyren smälter man choklad i vattenbad. Häll vatten i en kastrull och ställ en skål med choklad i utan att den når botten av kastrullen. Låt vattnet sjuda och chokladen smälter så småningom. Förvara den färdiga tårtan svalt före servering.
1. Sätt ugnen på 175°. Rör samman smör och socker till en mjuk jämn massa. Värm mjölken försiktigt i en kastrull tillsammans med chokladen tills den smält. Låt blandningen svalna. Rör ner äggulorna en i taget i smör- och sockerblandningen. 2. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Blanda ner det samt den avsvalnade chokladmjölken i smörblandningen lite i taget. 3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda ner det i smeten. 4. Kläm fast ett smörpapper i botten av kakformen. Smöra och mjöla kanterna. Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen ca 50 minuter. Låt den svalna något innan den tas ur formen och får kallna på galler. 5. Fyllning: Lägg kaffe och choklad i en skål över hett vattenbad. Låt chokladen smälta helt. Låt det svalna lite grann. Rör samman smör och florsocker i en skål och rör därefter ner den smälta choklad- och kaffeblandningen. Dela kakan i 2 bottnar och lägg fyllningen emellan. Lägg ihop kakan. 6. Glasyr: Smält chokladen i en skål i ett hett vattenbad. Låt chokladen smälta helt och blanda ner florsocker och vaniljsocker. Blanda ner creme fraiche lite i taget. Blanda om till en jämn blank smet. Täck tårtans kanter och ovansida med glasyr och ställ tårtan kallt.
. havregrynsgröt med ett halvt rivet äpple, linfrö, kokosflingor och soyamjölk . ett ägg i min älskade äggkopp jag kallar för "eggy" . en stor kopp té .
Koka linserna i vattnet med grönsaksbuljongen till linserna är mjuka.
Skala och riv morötter, hacka lök och pressa vitlök. Mixas med mixerstav tillsammans med de färdig kokta linserna. Tillsätt äggulorna, ströbrödet och kryddorna. (.., jag kryddade med curry och cayennepeppar.)
Forma till biffar, vänd dom ev. i lite sesamfrö och stek i lite olja i stekpanna.
Hittade det här receptet när jag sökte nya recept igår. Morotsbiffar hör inte till ovanligheten hos oss direkt, men detta receptet är olikt det vi brukar göra!
Gott blev det!
.., till dessa åt jag bovete, sallad, morötter och ajvar.
Jag har tänkt en heldel på ordet/dagen onsdag v.s "lill-lördag".
Kollade upp ursprunget på wiki. och detta var vad jag fann;
"
Lillördag är en svensk benämning för den vardag som anses vare lite festligare och då man till exempel äter godis/snacks, en finare middag eller går på restaurang, dans eller bio. Ordet kommer ifrån piglördag, vilken inföll på onsdagar, det var då pigan enligt traditionen hade ledigt eftersom hon inte fick vara ledig på den riktiga lördagen.
Den vanligaste dagen för lillördagen att infalla på är onsdagen men även tisdagen och torsdagen förekommer.
"
Pigornas lediga dag helt enkelt.
Nu, i modern tid blir jag faktiskt lite irriterad över ordet "lill-lördag". Jag tycker inte att det
låter mysigt eller festligt alls faktiskt.
För mig är "lill-lördag" det samma som ett " anledning- att - supa mitt i veckan" uttryck.
undra hur det blev så..
Sedan anser jag att livet blir rätt trist om man ska separera vardag från helg.
Varför inte gå ut och äta en tisdagskväll, gå på bio en måndag och äta falukorv och makaroner en lördag?
1,5 dl dinkelmjöl 1 dl grahamsmjöl 1 dl havregryn 2 tsk fiberhusk (kan nog uteslutas) 1 tsk salt 1 tsk bakpulver 3,5 dl soyamjölk 1 dl vatten 3 st ägg 25 gram smör + 10 gram till järnet.
Gör såhär;
Blanda mjöl, gryn, salt, bakpulver, vatten och mjölk. Smält smöret och tillsätt detta. Krossa tre ägg och blanda i dom och rör till en slät smet.
GRÄDDA. :)
Jag gillar att göra om recept, ifrågasätta dom och göra egna varianter.
Det receptet jag använde mig av denna gång innehöll nästan dubbelt så mycket smör som jag använde. Jag provade även att byta ut en dl mjölk mot vatten och använda soyamjölk istället för komjölk.
Resultatet blev lyckat.
Väldigt mättande och grova våfflor som passar oss som gillar lite variation.
Fräs löken och tofun i currypastan. Tillsätt kokosmjölken, vattnet buljongen, kryddorna, linserna och bovetet. Koka upp. Låt grytan koka cirka 20 minuter, rör om då och då. Tillsätt mer vatten om grytan blir för tjock. Krydda eftersmak. När linserna och bovetet är mjukt är grytan klar. Skölj av kikärtorna och tillsätt dom innan servering.
Min dag har startat med träning, blåbärsgröt och recept letande.
Nu sitter jag i soppan med en kopp chai-té. När jag jobbat flera dagar i sträck (då jag dricker hemskt mycket kaffe), försöker jag att dricka mindre kaffe ett tag. Blir så himlans torr i halsen.
Sen så saknar jag den "vanliga" mjölken i kaffet, det är fortfarande godast!
Idag ska jag tvätta, baka, laga mat och i kväll ska jag och <3' bort på middag.
:)
Jag vet inte vad jag ska laga för mat riktigt. Tror det blir en gryta.
Jag jobbade kväll igår och kom hem vid 01.30. Nu ska jag snart iväg på aerobics och sen till jobbet igen.
:)
Jag invigde min älskade cykel till jobbet igår! Fantastiskt var det! Istället för att gå 45 minuter, cyklar jag nu på 20, och oj så härligt det är att cykla!
Sätt ugnen på 200°C Mal mandeln i kvarn eller mixer. Blanda alla ingredienser utom mandeln i en kastrull. Rör kraftigt medan massan kokar upp. Blanda ner mandeln och låt smeten koka upp. Klicka ut smeten på plåt med bakplåtspapper. (smeten flyter ut extremt mycket så håll avståndet mellan klickarna)
Grädda mitt i ugnen 5-7 min, tills de fått fin färg. Låt kakorna svalna något innan du böjer som ( om du inte vill ha dom platta förståss).
Hallonsorbét; till fyra personer.
500g hallon 2dl vatten 2dl strösocker 2msk glykos 2msk alkohol
Gör såhär;
Blanda hallon, vatten och socker i en kastrull och låt sjuda i ca 5 minuter. Passera blandningen genom en finmaskig sil och pressa med sked så de bara blir kärnorna kvar i silen.
Låt saften svalna och blanda ner alkoholen. (Alkohol har man för att sorbéten inte ska bli för isig) Frys smeten i en plastburk med lock. Rör om då och då. De till att ytan blir slät efter du har rört runt i den. ( Det blir lättare att göra kulor vid servering då).
.., tänk på att göra denna i tid! Den bör vara i frysen några timmar innan servering!
Jag och min bästa vän lunchade tillsammans igår. Det var väldigt roligt att träffa henne! Hon studerar ett flertal mil här i från så det är alltid kul när hon är hemma! Såg den här enorma morotskakan på fiket vi åt på, galet stor!
.., är i stan och det ska firas med kaffe på stan!
:)
Har tillbringat min morgon och förmiddag med träning och förberedelser för kvällen. Min pappa fyllde år igår och ikväll ska han firas hos oss. Vill inte avslöja vad det blir för mat men recept kommer!
.., om en timme eller två kommer en kollega till mig hit.
Vi ska spela och sjunga tillsammans och det ska bli såå kul!
Det var verkligen länge sedan jag körde ihop med någon. Eftersom jag är rätt ny på jobbet känner vi inte varann så bra än så det blir extra kul att ha tid att göra det utanför arbetstid!
Han är främst sångare och vi har t.o.m gått hos samma sångpedagog, världen är allt bra liten!
. spännande .
Just nu sitter jag och lägger stråkar på min låt "Breathe in".
Stek riset, tofun och kalkonskivorna i stekpanna. Krossa ett ägg och häll detta över härligheten. Krydda med salt, sötsursås och soya. Servera med grönsak.
.VIPS.
.., ta det du har hemma, ha kokat ris som bas och du har en måltid på fem röda!
Min dag har startat med en joggtur, en grötfrukost och just nu står jag i tvättstugan.
Idag ska ska jag lägga bas på min låt "Breathe in" är planen. Igår spelade jag in gitarr på hela låten och det känns fantastiskt att arbeta med sig själv när saker går som man vill.
Körkortsteorikursen jag var på igår var ett skämt. Enough said, verkligen! Vi fick lite instuderingsfrågor, dom kan man ju i allfall använda sig av, trotts att läraren inte hade svar på sina egna frågor?
.., ah, ni förstår!
Jag ska försöka plugga lite för imorgonbitti är det dags för ytterligare en lektion.
Idag är det tisdag vilket även innebär
- A'
- Kör
Kören jag sjunger med heter Take A Note och vi finns på www.takeanote.se
Vi ska ha vårkonsert; "Take A Note - at the movies " den 28 maj och biljetter kommer kunna köpas på ticnet.
.., igår kväll åkte jag och <3' hem till min familjs lägenhet. Vi tittade på melodifestivalen och åt thaimat.
Tidigt i morse kom min pappa,mamma och syster hem från Thailand och då var vi där och överraskade/ välkomnade dom med frukost.
Såååå skönt att höra att dom har haft det bra och jag älskar att ha dom hemma.
. . .
Vi åkte därifrån vid lunchtid. Jag och <3' gick ut och gick när vi kom hem. Nu sitter han och hans vän J' och kollar fotboll. Om två timmar kommer <3's familj hit på söndagsmiddag.
Igår bjöd jag min vän E' på lunch. Hon jobbar rätt nära där jag bor så det var verkligen på tiden.
Hon fick smaka på denna SUPER SNABBA broccolisoppan;
Broccolisoppa;
cirka 500g fryst broccoli 2 vitlöksklyftor 1 dl nötter/frön ex. pumpakärnor 0,5citron 1 dl oatly i mat (ev. matl.grädde) 2 tärningar grönsaksbuljong 1 liter vatten en skvätt vitvinsvinäger salt och peppar ev. lite maizena för en fastare soppa.
Gör såhär;
(sätt ugnen på 200°C, när ugnen är varm så rostar du nötter/frön i ugnen i cirka 10 minuter) - - - - - Fräs vitlök i olivolja i en kastrull Häll i den finhackade broccolin Häll i vatten och tillsätt buljongtärningarna. Koka upp. Krydda och häll i saft från 0,5 citron + vitvinsvinäger. Mixa soppan slät och tillsätt oatly i mat/ matlagningsgrädde.
Vispa i lite maizena om du vill ha soppan tjockare.
..,idag var det äntligen dags att få se ett färdigt resultat av min första surdeg.
Receptet jag följt kommer från boken "Bröd för alla sinnen";
Surdeg;
Dag 1
1dl vatten, cirka 40°C 1dl grahamsmjöl 100 g rivet äpple
Dag 3
1 liter vatten, cirka 40°C 1 liter grahamsmjöl
Dag 5
Använd degen eller frys ner den i mindre portioner. Håller i kylskåp; cirka en vecka. Håller i frys; cirka ett år.
.., jag frös in dom i påsar med 1,5dl i vardera.
Mindre syrligt grovt rågbröd;
1,5 dl surdeg 0,5 pkt jäst 2 msk olja 1 liter vatten 37°C 1,5-2 msk salt 1,4 liter rågmjöl 8 dl grahamsmjöl 4 dl vetemjöl 1 dl dinkelmjöl (.., totalt 2,7 liter mjöl. går nog bra med vilket mjöl som helst!)
Gör såhär;
Blanda surdeg och jäst i en bunke. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt övriga ingredienser men spar lite mjöl till utbakningen. Arbete degen smidig och låt den jäsa övertäckt i 1-2 timmar. (jag lät min jäsa i cirka 1h och 45 min.) Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Forma degen till limpor/frallor. Lägg bröden på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dom jäsa övertäckta i 35 minuter.
Grädda stora bröd i 200°C i 45-50min. Grädda mindre bröd i 225°C i 15-20 min.
Vaknade av ett <3' som sa; "jag tror du vill gå upp nu". Klockan var redan halv tio. Antar att min kropp ville sova när jag sover så länge av mig själv!
Idag ska vi fira min sambos syster som fyllde tjugofem i veckan och senare i kväll ska jag jobba.
Sambos vän O' kommer hit från Norge och dom ska göra awesome trerätters och sedan på konsert.